Cover Image

Statuia lui Eminescu de la Constanța

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Mai 2023
Timp de citire: 3 minute

Ați privit vreodată cu atenție, ce stă acolo ridicat la malul mării?! Pare totuși o jignire adresată poetului, bustul care, chiar dacă idealizat în trăsături, nu aduce în nici un fel cu Eminescu.

Eu aș zice că atât a putut Oscar Han, sculptorul ales de "cărturarii Constanței" , într-un gest, așa cum se exprima și autorul articolului de mai jos, "de rară manifestație simbolică". Ironia este evidentă!

Bine ca scrie măcar pe soclu "Mihail Eminescu".

° ° °

Statuia lui Eminescu

Cititorul desigur se va întreba ce rost au aceste rânduri, acum, după două luni de la ridicarea acestei statui. Explicația este urmatoarea.

De mult timp ne gândeam să ne spunem şi noi părerea cu privire la această rară manifestație simbolică a cărturarilor din acest oraş, dar mereu am amânat pentru diferite motive. Astăzi însă, când vizitatorii străini cu o candidă și perfect de justificată mirare, mi-au pus inirebarea : cine este acest poet , când s'a născut şi când a murit, am început så reflectez asupra uşurinţei cu care s'au omis, aceste lucruri simple dar esențiale.

Când se face o statuie , în primul rand, ea trebue să semene cu chipul scriitorului pe care'l reprezintă. Or, în speță , statuia aceasta nu seamănă deloc, cu chipul poetului, fie din tinerețe,fie la maturitate. Să nu ni se spună că artistul a avut concepția unui tip idealizat de poet pentru că lucrul acesta nu se face. Aceast concepție a existat la antici, dar ea nu s'a aplicat poeților ci numai luptătorilor din arene şi de la jocurile olimpice.

În al doilea rând, când un vizitator se apropie de această statuie , dacă se întâmplă så nu fie român n'are de unde să știe cine a fost Eminescu şi mai ales ce a însemnat şi inseamnă pentru poporul român. Și e foarte firesc să nu ştie pentru că noi am făcut aşa de puțin că să facem cunoscut strinătatii sau cel puțin vecinilor noştri apropiați.

lar Eminescu, oricât de genial a fost el, nu a ajuns să fie cunoscut în Apus , nici chiar de către vecinii noştri . În astfel de imprejurări comisiunea insarcinată cu ridicarea acestui monument, trebuia să procedeze în chipul următor, aşa cum se face în țările de mare civilizație.

la primul rând, trăsăturile feței trebuiau să fie cât mai apropiate de ale originalului ; în al doilea rând, trebuiau arătate datele când s'a născut şi când a murit; lar în al treilea, trebuia săpată în piatrå o strofă din poemului cel mai reprezentativ a poetului. Sunt omisiuni acestea , regrebile, dar cari s-ar putea - ba ar trebui totuşi , completat.

C. GAIA

Dobrogea jună - 3 noiembrie 1934

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

138
Techirghiol
26.04.2024 06:46
Actual: 12° C
Viteza vantului: 5.76 m/s