Cover Image

Techirghiol - 1912

Publicat de Aurel Băjenaru, 2 August 2020
Timp de citire: ~1 minut

Cu trenul de seara am plecat spre Constanta, unde am ajuns pe la orele 10 si 50 m; fiind târziu am hotarät sa ramân peste noapte aici, ca a doua zi dimineata, cu prima ocazie, sa plec la Techirghiol, pe care nu l -am cunoscut decât din auzite, urmând sa vizitez Constanta la intoarcere. 

In ziua de 4, orele 6 a. m., am plecat si dupa 2 ore si ceva de drum am ajuns. Este foarte drept, ca Techirghiolul este un sat locuit in majoritate de Turci si Tatari, cari din cauza lenii si a trândaviei, de departe miroase a saracie. Situat pe niste rarunchi de dealuri, n'are nici -un fel de plantatie. Comuna are mai multe catune; catunul Techirghiolul propriu zis n'are nici scoalä si nici vre -o biserica veche, afarä de una nouä, cu un prea frumos local, dar care este incá in constructie. Singurul, care in timpul verii da vieatä acestui sat, este lacul cu acelas nume, ce se intinde intre sat si mare, si unde se aduna sumedenie de suferinzi.

Tot aci este si sanatorul Eforiei din Bucuresti, care intretineà gratuit o colonie de 64 copii (scolari), adusi din Bucuresti si cautati cu multa ingrijire de doctorul Dona. In contrast cu saracia locuitorilor turci si tatari ai acestui sat, am väzut si câteva gospodàrii de chiaburi, ale unor locuitori bulgari, cari, profitând de tembelismul celorlalti, s'au fost urcat sus, pe ruinele starii for materiale.

[...]

Stefan N. Casu, Cârja-Tutova

Albina, 22 aprilie 1912

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
14.08.2020 23:44
Actual: 22° C
Viteza vantului: 4,1 m/s

Vizitatori astazi

318