Cover Image

Tropaeum Traiani

Publicat de Aurel Băjenaru, 28 August 2021
Timp de citire: 2 minute

Într-o zonă împădurită de coline, la nord de comuna constănţeană Adamclisi, se află unul dintre cele mai importante vestigii antice de pe teritoriul României.

Istoricii l-au considerat un monument triumfal roman ridicat în cinstea împăratului Traian, între anii 106-109, pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor din anul 102.

Monumentul triumfal face parte dintr-un ansamblu care mai cuprindea şi un altar funerar, pe ai cărui pereţi se aflau înscrise numele celor aproape 3.800 de soldaţi romani căzuţi, se pare, în lupta de la Adamclisi. Totodată, mai cuprinde un mausoleu format din trei ziduri concentrice, în care, s-a concluzionat de istorici, că ar fi fost înmormântat comandantul care, cu preţul vieţii sale, a decis victoria în anul 102.

Cei care au descoperit monumentul, Grigore Tocilescu şi Otto Benndorf, deşi au recunoscut trei tipuri etnice de „barbari“ reprezentaţi pe monument, au lăsat neprecizată problema originii acestora. Abia în anul 1995, când a fost redeschisă problema, s-a susţinut originea exclusiv dacică a „barbarilor“ de pe monument.

Monumentul a fost restaurat in 1977 la indicatiile regimului Ceausescu, cand vechile ruine au capatat formele unui ipotetic model. Acesta servea noului curent care se voia impus in cultura romana, protocronismul care ia o valență puternic naționalistă.

Cercetătorul român Vasile Rudan a strâns diverse informații care vor sa infirme ideea că monumentul ar fi fost construit de romani. Problema este că, afirma el, metopele au fost interpretate greșit, cauză pentru care istoricii tind să creadă că are legătură cu războiul din 102. Analiza atenta a mai multe fotografii efectuate metopelor înainte să fie restaurate, poate da indicii importante despre originea monumentului. Pe anumite metope se pot observa personaje care poarta barbă, iar vegetația este subtropicală. Înălțimea personajelor este una imensă, ceea ce nu corespunde cu ostașii pe care îi avea Traian în subordine.

Cert este ca, Ceausescu si Protocronismul lui l-au facut in primul rand Monument Triumfal.

In imagine cateva din metopele originale expuse in Muzeul din Adamclisi.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

116
Techirghiol
27.04.2024 04:07
Actual: 10° C
Viteza vantului: 0.17 m/s