Cover Image

Un vapor italian rupt in două de furtună

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Noembrie 2020
Timp de citire: 2 minute

Vaporul italian „San Antonio" se afla în ziua de 5 Martie pe Marea Neagră, în apropiere de Constanţa.

Furtuna pe mare era insă atât de mare, încât vaporul a fost trântit, în apropiere de Agigea, la 3 kilometri de portul Constanţa, de stânci şi rupt în două. Dintre marinarii cari se aflau pe vapor 12 (9) au murit de frig, fiindcă ei s'au aruncat în mare şi au început a înota. Pe când i-au putut scoate, erau răciţi de tot şi au murit nu peste mult. Abia 13 au putut fi mântuiţi. Cadavrele celor 12 (9) marinari au fost transportate cu un vapor italian acasă.

Unirea Poporului, 18 Martie 1934

In imagine nava "San Antonio" intre km. 4-5 (Constanta) si Agigea.


In jurul anilor 1980 cele doua jumatati inca se mai vedeau de pe dealul care strajuia portul in dreptul Liceului de Marina, starnindu-mi curiozitatea si dorul de lumea larga. Aproape 40 de ani mai tarziu, aflu despre destinul acelor marinari de demult si numele epavei.


Iata ce scrie ziarul Adevarul la 10 Martie 1934:

Ancheta in jurul naufragiului dela Agigea

Anchetatorii care se ocupa de stabilirea imprejurarilor in care s-a produs naufragiul vaporului "Santoni", cerceteaza daca n'a fost cumva un act de baraterie, adica naufragiu voluntar. Vasul "Santoni" era un vapor uzat, vechiu de 25 de ani, aasigurat pentru o suma care intrece valoarea lui de azi.Anchetatorii, in cursul cercetarilor ce fac, vor lamuri aceasta.

Capitanul Carlo de Galathea interogat de procuror si de seful capitaniei portului.

Constanta - Astazi s'a facut cu o solemnitate impresionanta transportarea in port a celor noua vicitme ale tragicului naufragiu de la Agigea.

...

Impresionantul cortegiu s'a indreptat spre port, unde la ora 11 sicriile celor noua victime au fost urcate pe vaporul "Ginetto", care le va transporta in patrie. Pe acelas vapor s'au imbarcat si membrii echipajului care au putut fi salvati.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

220
Techirghiol
16.05.2021 00:04
Actual: 14° C
Viteza vantului: 3,09 m/s