Cover Image

Vasile Canarache, un alt șovin al Constanței

Publicat de Aurel Băjenaru, 6 Iulie 2022
Timp de citire: 2 minute

Vasile Canrache, grec venit cu familia din insula Chios la Galați și apoi propășit în Constanța, despre care ziarele de astăzi scriu; "Vasile Canarache, vizionarul care a făcut din Constanţa un oraş istoric“, se dovedește a fi fost un mare șovin al Constanței.

Dimensiunea șovinismului său extrem de acid este dată și de postura sa de jurnalist și chiar director al ziarului constănțean Victoria, prin care-și împroșcă veninoasele lături adresate străinilor etalandu-și aversiunea public, cu efect exemplificator. Meritele sale sunt profund contradictorii; erou al Primului Razboi Mondial la Mărăşeşti, coleg de celula la Târgu Jiu cu Nicolae Ceauşescu, profund activ in lumea arheologica a Dobrogei fara nici un fel de studiu insa, mare mosier si prieten cu viitorul prim secretar comunist al Constanței Vasile Vâlcu, ar infațisa perfect tipul grecului cameleonic al istoriei Dobrogei.

Iată un articol de-al sau apărut în propriul ziar constănțean cotidian Victoria la 16 martie 1916:

Curăţaţi murdăria oraşului

Ca sa poti strabate o strada a Constanţei trebue mai intai sa inghiti duhoarea catorva zeci de lifte turceşti, cari iti es în cale ori unde. In piata Independentei, mai cu seama, nu poti patrunde pâna nu te inghesue cati-va turci, corabieri cu haine unse si pline de puturoşie . Grupuri compacte merg prin mijlocul strazilor, împiedicând circulatia.

Toate acestea dau oraşului nostru un aspect cu totul inapoiat. Ceace se vede de când portul este inundat cu corabii turcești , nu s-a putut vedea nici chiar atunci când Constanţa era in cea mai mare activitate a ei.

Şi pe fiecare zi se simte tot mai mult ca aceasta murdarie sa fie curata , lepădaurile orientului, cari infecteaza admosfera vietei noastre zilnice , trebuesc gonite cu orice chip . Și daca nu se poate mai mult, autoritatile politieneşti, au datoria ca cel putin sa curete centrul oraşului de acestia, sa-i goneasca pela periferi , sau la caicele lor din port insa nici odata sa -i lase ca un vizitator al oraşului când descinde in centrul Constanţei sa aiba credinţa ca este ajuns în cea mai infectà suburbie din stambul .

V. Canarache

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

246
Techirghiol
24.09.2023 22:59
Actual: 20° C
Viteza vantului: 4.29 m/s