Cover Image

Victimele civile din timpul razboiului 1916 -1918, Constanta

Publicat de Aurel Băjenaru, 2 Octombrie 2019
Timp de citire: 19 minute

O lista a ororilor.

Nu voiam sa public acest articol insa, urmarind comentariile la un articol anterior in care numai se facea o mentiune despre atrocitatile comise de soldatii de ocupatie in Dobrogea, am avut impresia ca, pentru cititori, cea mai mare "atrocitate" din timpul primului razboi mondial la Constanta, a fost daramarea de pe soclu a statuii lui Ovidiu. Sau ca mentionarea crimelor de razboi si a asasinatelor din acea perioada sunt considerate, acum, produsele "propagandei antibulgare".

Nu stiu in ce masura totul de mai jos corespunde adevarului istoric, insa, daca va stiti mai sensibili, poate nu ar trebui sa cititi mai departe.

Aveti aici un extract al unui raport in limba franceza, intr-o traducere aproximativa (automata); LES SACRIFICES ROUMAINS PENDANT LA GUERRE - LES VICTIMES CIVILES, alcatuit de Eftimie Antonescu - fost secretar general a delegatiei romane la Conferinta de Pace de la Paris din 1919.

 

"...Dar aceste tablouri nu au un caracter definitiv; ele conțin doar rezultatele cercetărilor efectuate în primele două luni de la evacuarea teritoriilor ocupate și va fi completat de datele cercetărilor judiciare în curs de desfășurare."

 

În orașul Constanța:

„La momentul ocupării de către inamic, un detașament român se lupta încă în partea de sud a orașului, căutând să asigure retragerea armatei și a populației civile. Răniti, erau peste tot; cu toate acestea, cei care puteau, luptau in continuare. Dintre acestia, șapte infanteriști s-au adăpostit în spatele „Monumentului eroilor francezi din războiul Crimeei” și, cu o mitraliera și câteva puști, au împiedicat drumul inamicului, fara sa cedeze, retrăgându-se în Canara. Dar răniții, precum și cei șapte viteji de la monument, au fost toți masacrați. Unii dintre ei au capul tăiat, alții cu ochii scoși și nasurile tăiate, mutilati de bandele bulgare, au rămas pe străzile Constanței neînmormântati timp de zece zile.

„... Bulgarii au ucis în calea lor orice persoană ("ne causant pas" / "fara diferentiere" / inadeverenta inexplicabila - de bulgari nu s-a atins nimeni iar daca au fost ucisi musulmani, acestia erau probabil tatari n.r.) Bulgară sau turcă. Fiecare casă a fost vizitată, prădată; și femeile, precum și fetele sub patru ani, toate au fost violate. În această stare de disperare, multe victime au înnebunit; alții, pentru a evita ultrajul, s-au sinucis. Am întâlnit o mulțime de fete pangarite. Multe femei însărcinate aveau burtile despicate de aceste fiare sălbatice care s-au distrat făcând pariuri dacă fătul era fată sau băiat."

„... Adele Alexandresco afirmă că, când s-a întors, a văzut, după trei luni, cadavrele a peste o sută de soldați români mutilați, mâncati de fiare sălbatice, fara sa fie îngropati ".

„Adele Alexandresco și Tinca Neacșu afirmă că în strada Mihaileanu, era cadavrul unui român bine îmbrăcat, masacrat de bulgari, desfigurat, și lasat opt zile pe strada.

"Petre Truta și soția sa, cu domiciliul 49 rue d'Anadalchioi, afirmă că, au vazut ... , în drum spre Canara, cadavrele a aproximativ 200 de femei și copii uciși”.

„Bătrânul N. Radulesco a fost ucis de bulgari în casa sa de pe strada Mihai Viteazul. 

"Anton Balanutza a fost ucis de bulgari in timp ce se plimba Strada Ștefan-Cel-Mare; trupul i-a fost lăsat pe loc patru zile.

„Femeia Maria Ionesco și fiica ei, strada Tzepes-Vodă, după ce au fost violate  de soldații bulgari, au fost masacrate ”.

"Femeia Maria Pascu, în vârstă de 75 de ani, de pe strada Călărași, după ce a fost violată, a fost ucisă".

„Gh. Magureanu, str. Vladimiresco 56, cu ocazia violului soției sale de Soldații bulgari au fost uciși împreună cu soția și slujitorul său ".

„Ion Gheorghe, strada Vladimiresco, 58, a fost ucis de soldați bulgari, cu prilejul violului soției sale ”.

„Ion Petcu, str. Vladimiresco 60, după ce a fost pangarit  de soldați Bulgari, a fost ucis. "

„Femeia Eleonora Covaciu, în vârstă de 78 de ani, 16 rue Calarasi, violată de un grup întreg de soldați bulgari, a murit dimineața.

Stroe Mangiurea, un refugiat din Biul-biul, a fost ucis de bulgari deoarece s-a opus soldatilor care i-au violat cele două fete ale sale, în vârstă de 5 și 7 ani.(Raportul Consiliului Local Constanța nr. 292/919)

"Patru locuitori din Caraciula, districtul Mangalia, au fost uciși de comitadgisii bulgari". (Raportul Consiliului Local al orașului Mangalia nr. 21/919)

„Batranul Toma Ilie, din Cerna-Vodă, a fost sugrumat de bulgari”. (Raportul Consiliului Local al orașului Cerna-Vodă nr. 361/919)

„Patru locuitori români și un copil au fost uciși pe strada Mangalia din Constanța”.

„În timpul ocupației orașului Mangalia, bulgarii au ucis șase oameni, inclusiv 4 bărbați și soția lui Dedeata Prede cu copilul ”.

«În Medgidia, Vasile Partenie, pentru că a opus rezistenței la violul fiicei sale Anna, în vârstă de 15 ani, a murit sub loviturile bulgarilor.

„În Cavargic, soldații regimentului 3 de cavalerie bulgară l-au ucis pe Iancu Lepadatu, pentru a-i fura banii.

„La Peletlia, Stan Anton, Demeter Chiosean și Demeter Bulgaru Ivan, au fost ucisi la baionetă de soldați bulgari din regimul al treilea cavalerie, care a extorcat bani de la ei.

„La Harsova, în casele lui Demetre I. Năstase, Maria D. Neagu, etc., au fost găsite urme de sânge în paturile lor, precum și obiecte arse, locuitorii fiind disparuti, există motive să presupunem că au fost uciși de bulgari”.

„În Canara, locuitorii Fetisleam Murat Ali, Osman Eserghep, Abdul Cherim Colbai și Memet Regep au fost împușcați de soldați bulgari pentru că s-au opus violului soțiilor lor.”

„În aceeași comună, Stan I. Vioreanu a fost ucis de bulgari pe 25 mai 1917, în timp ce-și strângea furajele pe câmpuri.

„La Chiostel, Ion Starcea și Enache Popesco au fost străpunși la baionetă de bulgari ; iar Gheorghe R. Petre a fost împușcat când a traversat Dunărea cu barca pentru a cumpăra porumb. "

„În Facria, femeia Maria Nicolae Lipan a fost împușcată de bulgari, pentru opunerea rezistenței la viol ”.

„În Facria, de asemenea, doi copii ai lui Ion Parsu, precum și femeia Maria Parsu, aveau ochii scoși de soldații turci; iar femeia Maria Teodoresco a fost ucisă în fața moscheii ". (Raportul Prefecturii din 20 ianuarie 1919),

„În municipiul Ghinvenlia, mama fetei Helene Turtuca, a fost maltratat de soldații bulgari cu ocazia violului fiicei sale, care a avut loc în fața propriilor ochi, a murit mai târziu.

„În aceeași comună, săteanul D. Soare, după (a avut fața, mutilat și mâna stângă tăiată de comitagisul bulgar, moart, abandonat în grădina sa, în suferințe oribile ”.

„În comuna Gherengic, trei fete tinere, Rada, Neaga și Stana, fetele lui Radu Lepadatu, violate și abuzate de o gașcă de soldați Bulgari și turci, au murit mai târziu; în același timp, tatăl lor, pentru opunerea rezistenței la viol a fost, de asemenea, ucis.

„În aceeași comună, inginerul I. Vasilesco, Stan Cretzu și Denia Ioan, toti trei cu vârste cuprinse între 80 și 40 de ani, erau, din ordinul unui general Bulgar și pe motive de spionaj, scoasi din sat și impușcati; iar cadavrele lor au fost  lăsate pe loc, fiind devorate de câini ”.

„În aceeași comună, de asemenea, femeia Ștefana Radu Ștefan, după ce a fost   violată,  a fost ucisă de soldați bulgari ".

„În comuna Sarighiol, sătenii Enache Radulesco, Nicolas Radiulesco, Constantin Chitzu, Alexander Chitzu, Constantin Ciuhat, Basil Savoiu, Gheorghe Mateana și Nicolas Mateasi au fost uciși de bande de Comitadgis bulgari, care au terorizat populația din toate satele.

„În aceeași comună, Dima Marin, Ștefan Panait, Demetre Ceucu, secretarul comunal Marin Vasilesco, profesorul școlii Ion Popesco, precum și fiul său, Ionel Popesco, a fost cu toții, căutând să se refugieze la momentul invazia, masacrele de către trupele bulgare și turce ".

„În aceeași comună, din nou, sătenii Demetre Bold, Tudor Șerbu și Marin Badea Alexandru au fost masacrați de soldați bulgari, caci au vrut să-i împiedice să violeze femeile și fetele din sat.

„În aceeași comună, tânăra Rada D. Beldam, răpită de soldați bulgari și luata cu ei, nu s-a mai întors niciodată; presupunem că a fost ucisa pe drum.

„În comuna Postul-Chiragi, sătenii Demetre Anghel, Georges Cotesa, Ianco Dragosi, Nicholas Ruican, Ion Ruican, Zaharia Lebes, Ion Stancesco, Marin Plosca, George Vrajba, Stan Soare și Mitran Sima au fost toți masacrati cu lovituri de sabie ale comitadgilor bulgari ".

"În comuna Caraciucula, săteanul Nae Soare, după ce a fost mutilat și torturat timp de două ore, în suferință crudă, a fost împușcat de soldați bulgari".

„În același oraș, sătenii Georges Gomege și Nicolas R. Preda, precum și copilul Florea Radu Constantin, au fost masacrați de trupe de comitadgis bulgărești ".

„În comuna Enofheț, săteanul Ion Stan Pascale a fost ucis de către bulgari ".

 

„În comuna Techirghiol, o femeie însărcinată, Ioana si o tânără fata, Maritza, au fost violate și abuzate de soldații bulgari si au murit ulterior».

„În același sat, săteanul Radu N. Asinache a fost împușcat;  a fost apoi aruncat într-o fântână (alte surse spun ca aceasta a supravietuit, bulgarii l-au socotit mort, ulterior fiind scos din fantana de doi sateni n.r.)

„În comuna Osmanfaca, soția lui Mihai Sasu și soția lui Nedelcu Broasca, care au fugit panicati, au fost urmăriti de bulgari în momentul invaziei,si ucisi.

„În comuna Topraisar, săteanul Bechiri Nubi și soția sa au fost uciși de trupele bulgare ”.

„De asemenea, în aceeași comună lipsesc unii săteni turci în timpul trecerii trupelor bulgare ".

„În comuna Cobadin, săteanul Ion Drăgan, bătut și maltratat de soldați bulgari, a murit trei zile mai târziu".

„În același oraș, bătrânul Georges Tulcea, care a opus rezistența la jafuri, a fost zdrobit cu baionete; după suferință atroce, a murit din cauza asta.

„În aceeași comună din nou, o bătrână Parva Floarea Bogdan, bolnava și ascunsa acasă, a fost arsă de vie o data cu casa incendiatas de Bulgari ”.

„În aceeași comună, în sfârșit, are soțul femeii Chita D. Mamaliga a fost ucis de bulgari ".

„În comuna Cartai, femeia Floarea Ionitza Ion, a fost maltratata și violata de soldați bulgari, a murit cinci zile mai târziu.

„În municipiul Poslul-Garliciu, săteanul Arghir Gherghișan a fost ucis de un soldat bulgar și un soldat turc ".

„În comuna Saraiu, sătenii Ion Râșnaru și Ion Tudorica, pentru că au vrut să împiedice soldații bulgari să le ardă casele, au fost au aruncati în foc și au murit arsi vii.

„În comuna Topalu, un copil mic, în vârstă de un an, Alexandre O. Mocanu, a fost zdrobit de o mașină germană.

„În comuna Chiovenic a fost soțul soției, Anie Ovaz Ali împușcat de bulgari ”.

„În municipiul Postul-Rasova, fata Maria I. Raducu și Soția lui Petre Mărgărit, care a fost violată și abuzată de soldați bulgari, a murit ulterior ".

„În aceeași comună, săteanul Demetre Ene Gătza, urmărit de către cavaleria bulgara în timp ce se refugiase de invazie, a fost taiat cu sabia și-a salvat viața decât făcând pe mortul; dar rămâne orb de ochiul drept ".

„În comuna Ciobanu, Ion T. Catana a fost ucis de soldați germani; Dobre Petcu a fost atacat de cavaleria bulgară; Nicolas P. Jumbitza a fost împușcat de o patrulă bulgară.

„În comuna Adam-Clisi, săteanul Marin Ion, pentru a se opune violului soției sale, a fost bătut cu lovituri grele la cap, ceea ce l-a făcutsă moară douăzeci de zile mai târziu.

„În același sat, săteanul domnul Roșu, se întâlnește pe drum spre camp cu soldatii bulgari. Acestia, i-au luat trăsura; apoi, a fost bătut, dezbrăcat de haine și încălțăminte și lăsat gol, în mijlocul iernii reci, unde a murit ".

"În comunal Postul-Alacap, fiica în vârstă de 14 ani a lui Grigore Sava, violată și abuzată de soldații bulgari, a murit mai târziu."

„În aceeași comună, femeia Vaspira Dervis Tair, abuzată cu cruzime de soldații bulgari, a murit.

„În aceeași comună din nou, Mustuca și Iusuie, doi copii ai Actiei Omar, sunt morți, la 20 de zile după ce au văzut modul crud în care un prizonier rus a fost ucis în spatele frontului de bulgari.

„În aceeași comună, în sfârșit, Georges Ocnariu și fiul său, luați ca ostatici, au fost uciși pe drum ".

„În comuna  Pestera, sătenii Constantin Topală, Ion Pușcașu, Au murit ulterior Zaharia Panait, Coman Subtzirica, Demetre Panait, Ștefan Brezeanu și Florea Moldoveanu, bătuți și martirizați de trupele bulgare și germane.

„În comuna Murfatlar, săteanul Ion Alexandresco a fost ucis de bulgari cu baionetă ”.

"În aceeași comună, Toe Alexandru, după ce i-au tăiat mâinile, a fost eliminat cu baionetele ”.

„În comuna Chiostel, E. Popesco a fost ucis cu baionetele.

"În comuna Docarul: «Tânărul Alexandre D. Radu a fost împușcat de o patrulă bulgară în pragul casei sale".

Demeter Soimu, Florea Ceausi, Ion Petcuciu, Stefan R. Ion, Biju D. Mitru, Petrea Butei, Ion Buleandra, Rotariu Ion, Constantin Nacu, Ion R. Ioan, Ion Uzea, tatăl lui Ion Gorches, precum și copilul Ghitza D. Soimu, au fost toți uciși de soldații bulgari ”.

"Ion Voinesco și Stroe Batacesco au fost împușcați de cavaleria bulgară."

„Ion Danilă, pentru că a refuzat să-si dea caii, a fost ucis de soldați bulgari”.

"Zamfir Diaconu, atacat de 7 soldați bulgari pentru a le da bani, a fost ucis cu sabia ".

„Femeile Lisandra R. Stancu, Floarea R. Stancu și Gherghina I. Garcociu, violate și abuzat de soldații bulgari, au murit ".

„În comuna Satu-Nou, sătenii Vasile Costea Nicolai, Ion Grigore, Ion Popesco, Tudor Gh. Bratu, Nicolas Vrenica, Demetre Jianu și Stan Domnul Nutza au fost uciși, fără niciun motiv, de soldați bulgari ",

„În municipiul Sipnilța, sătenii Ion C. Spusa și Vlad C. Enea au fost împușcati din ordinul unui major bulgar.

În același oraș, săteanul Chiripoiu Constantin, precum și un soldat Român care a fost rănit acolo, au fost împușcati prin ordinul unui sergent bulgar ".

„În comuna Eschioi, Tudor Mirica a fost împușcat în fața copiilor săi”.

„În aceeași comună, săteanul G. Manesco, pentru că a protestat în fața autorităților bulgare împotriva violului fiicei sale, împreună cu alte trei sătenii, care s-au alăturat protesteionului său, au fost împușcați ”.

„În aceeași comună, din nou, săteanul Demetre Ionitza, precum și alți trei săteni, după ce au fost duși la Cogărcia, au avut ochii sfâșiați, mâinile și picioarele tăiate și au murit în suferințe oribile ”.

"În municipiul Eniscalia, cu ocazia violului femeii Maria Enache Anton de trei soldați bulgari, copilul ei, în vârstă de 2 ani, maltratate, au murit câteva zile mai târziu "

„În aceeași comună, săteanul Gh. Devculea sa a fost împușcat Soldați bulgari. "

„În comuna Bairamdede, sătenii Oprea Petrica Munteanu și Demetre Barasteanu, împreună cu fiul său, George Barasteanu, au fost omarati cu lovituri de baionetă de soldați bulgari.

„În comuna Cazil-Murat, sătenii Ene Iosif și Demetre Matzoiu au fost uciși de bulgari”.

„În comuna Peletlia, tânărul Ion Tofanu, cu prilejul jefuirii casei tatălui său, și după răpirea boilor lor, a fost cu lovituri de sabie de soldații bulgari, care de asemenea i-au furat suma de 600 de lei ».

„În comuna Engi-Mahala, o bătrână, mama ANNA Ion Vlad, în momentul invaziei, prinsa de 12 soldați bulgari, în timp ce ea alerga pe drum ca să se refugieze, și violata de ei, a murit după două zile . În același timp, doi copii mici, unul Constantin,de un an și o alta pe nume Maria, în vârstă de 3 ani, care se afla într-un convoi pe fugă, au fost sugrumați de soldații bulgari ".

„În aceeași comună, femeia Voica Ion Safrana, precum și sora ei Cristina Tudor Plopeanu, în vârstă de 15 ani, au fost abuzate și violatede soldați bulgari, au murit. În același timp, un mic copil, fiul lui Tudor Popleanu, pe care femeia Voica îl purta în brațe, a fost ucis. "

„În aceeași comună, soția lui ALEXANDRE Gherghina,  maltratata și violata de soldații bulgari, a murit a doua zi.

„În aceeași comună, doi copii mici ai Gregoire Alexandru, purtati în brațe dedouă fete tinere Zamfira Constantin și Frosina Constantin, au fost sugrumati de soldați bulgari, cu ocazia violului acestor două fete”.

„În aceeași comună, în sfârșit, are un copil al lui Ion Cristian, în vârstă de 2 ani a fost ucis de soldații bulgari cu ocazia violului femeii Eva I. Rusu care a purtat acest copil în brațe.

„În comuna Cicraci, tânărul Vidachim Sammuel Solimof, dus de bulgari într-o mașină, a fost găsit mort, trei zile mai târziu, la Kommandatura germana ".

„În comuna Pazarlia, săteanul Gregoire Bălan a fost împușcat de bulgari ”.

„În aceeași comună, săteanul Florea, maltratat și torturat, a murit mai târziu în închisoarea din Medjidia”.

(Comisia de anchetă din aprilie 1919).

Total: 204 victime

(precum și mai mult de 3oo neidentificați)

 

Eftimie Antonescu

Secretar general a delegatiei romane la Conferinta de Pace de la Paris

2 decembrie 1919

 

In imagine portul Constanta in octombrie 1916, la patrunderea trupelor de ocupatie in oras.

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

58
Techirghiol
21.06.2024 06:52
Actual: 20° C
Viteza vantului: 5.73 m/s