Cover Image

Mihail Coiciu - potlogăria cu cartierul Coiciu

Publicat de Aurel Băjenaru, 10 Aprilie 2022
Timp de citire: 5 minute

În disputa Grigorescu, silvicultor, consilier si fondator al publicatiei "Constanța", împotriva lui Mihail Coiciu care ajuns primar l-a destituit pe primul, publicația "Constanța" spală pe jos cu Coiciu, cel care a venit la 1878 relativ sarac în Constanța și împrumuta 100 de lei pentru nevoi personale, ajungând apoi la averi fabuloase.

"Adecă , Grigorescu, care , se ştie , a cumpărat la venirea să în Dobrogea moșia ce o are şi acum, iar la venirea în Constanţa o pereche de căsuțe , se umfla azi , în casa celor ce au venit aci cu 10 lei în punga, împrumutând la o nevoie familiara o suta de lei , plătibilă în rate, ori cercând slujbe de ajutor de grefa, cum a făcut'o d-l Koiciu şi un alt protegiat al sau , cari au astăzi moşii de 5-600 hectare, vile , case, vii şi averi mişcatóre de zeci de mii de lei ! "

Constanța, publicație săptămânală, 15 septembrie 1896

° ° °

Mai jos, în articolul din 5 ianuarie 1897, Mihail Coiciu, inca primar al Constanței, este acuzat că el este cel care sabotează proiectul "Cartierul Românesc", în care 300 de loturi parcelate la malul marii ar fi trebui vândute românilor care vor să se așeze în Constanța. Koiciu dorea să-și parceleze moșia sa de 200 ha aflată în partea opusă, pentru a face un căștig sățios, dar se pare ilegal. (200 ha = 2.000.000 mp x 1 leu/mp = 2.000.000 lei)

De ce oare toți acești vicleni speculanți de pământ care au venit în Dobrogea să se îmbogatească, sunt consemnați apoi de istoriografia dobrogeană ca "binefăcători", care și-au sacrificat moșiile pentru a întemeia cartiere precum Koiciu sau orașe întregi în cazul lui Ion Movilă sau Hagi Pantelli la Techirghiol ?!

Descriere imagine

Descriere imagine

Cateva zile mai mai târziu:

Descriere imagine

Coiciu este si astazi unul dintre cele mai mari și mai vechi cartiere ale Constanței. Aici eram deseori acasă la bunici.

Descriere imagine

"Dar câţi ştiu că bărbatul din fotografie, cu frunte înaltă, ochi pătrunzători, purtând barbă, favoriţi şi monoclu a dăruit Constanţei mai mult decât mulţi alţi primari la un loc? Câţi mai recunosc astăzi generozitatea impresionantă a edilului de suflet românesc care a fost ales şi aclamat cu entuziasm de populaţie în mai multe rânduri, încredinţându-i-se scaunul Primăriei?" scriu astazi ziare precum "Ziua de Constanța" despre Coiciu.
Da, a dat, dar a si luat!

Faptul că Mihail Coiciu (1842 Cahul - 1914), politician de seamă al Constanței, a fost de fapt un potlogar care nu se deosebea de mulți politicieni de astăzi, îl aflu acum.
Dânsul a cumpărat teren arabil ieftin de la tătarii din Anadolchioi care părăseau tara. Prețul terenului arabil era de până la 90 de lei hectarul, deci sub 1 Ban (0,009 Lei) /mp . Apoi, profitând de funcția de primar, îl parcelează și îl vinde ca teren intravilan cu 1 leu/mp, sabotând proiectul intern al primăriei cu "Cartierul românesc", care vindea la același preț terenuri de casă la malul mării spre nord, spre Mamaia.
Practic oamenii care au cumpărat terenuri de la Coiciu au fost înșelați cu nerușinare. Acest cartier a rămas o mahala la marginea orașului aparținând de satul Anadolchioi (comuna Palas) fară utilități și servicii din partea primăriei Constanța.
Sunt fapte despre care istoricii Constanței nu au scris vreodată.

° ° °

Vezi si:

https://techirghiol.com/cartierul-coiciu

https://techirghiol.com/cartierul-romanesc-constanta-1894

° ° °

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

449
Techirghiol
26.04.2024 17:38
Actual: 18° C
Viteza vantului: 4.96 m/s