Cover Image

Razie in Delta

Publicat de Aurel Băjenaru, 8 Noembrie 2020
Timp de citire: 9 minute

(Urmare din No. 29)

VIATA DE CAINE

Ai spus raiul ?... Zi mai bine iadul !

Vei vedea ce viata de caine are pescarul Deltei. O muca de zi si noapte si un castig de nimica. Meseria e plinä de greutati si pericole. Daca, nu mor inecati de furtunä in largul marii, îi gasese sfärsitul prinsi in propriile lor carlige, aruncate in apa pentru prinsul pestelui mare.

Mai acum cateva zile un lipovean, in lupta cu un morun slab prins in carligele "carmaciului", a cazut in mare si unul din carligele mestesugit intoarse ascutite ca un ac, i-a patruns in burtä. Si-ar fi gasit  sfarsitul ca multi altii, länga, pestele prins, daca, baiatul lui, un copil de 13 ani, care-l insotea, n'ar fi tras din rasputeri de funia carmaciului, scotandu-i cârligul cu bucati de carne sfäsiata"....

In minte vád scena si má cutremur.

Viata de câine !...

LA MASA CU GANGSTERUL DELTEI

Inträm intr'un canal strâmt, uncle abia strecuram barca, impingând cu lopetile mai mult in stufaris decat in apä. Canalul e taiat de oamenii gangsterului Deltei si duce la resedinta lui de pescar. Pe maluri ii  zarim vacile scunde cu coarne mici, cu ugerul balabacindu-se in apa, päscand Dumnezeu stie ce printre stuf.

Il gäsim catranind funiile cârmacilor. Prin fum ii zärim statura inalta si fata incadrata in barbä scurta, inca neagra.  Ne ureaza "bun sosit" intr'un amestec de româna si rusä, zambind cu viclenie transparenta.

E atat de sigur pe sine, incat dezarmeaza. Volodiuska traduce invitatia lipoveanului : ne pofteste sà, luam masa cu el, imediat ce ne-o va pregati chiar cu mainile lui.

Drumul pe apa., ne-a facut suficienta, pofta de mancare incat, trecând peste orice scrupule, acceptam.

Echipajul nostru a si tabarit pe o paine cat un lighian si se pare ca, nu va mai ramâne o farâma.

Lipoveanul transeaza, cu lovituri scurte de cutit o pastruga de vre-o sase kilograme, vie inca, ce se zbate pana e oomplet despicata. Apoi e curatata de maruntae.

Pana ce vor fierbe bucatile de peste aruncate in ceaunul cu apa de Dunare pus pe un soiu de vatra lutuita, mä plimb pe teritoriul milionarului. Pretutindeni se vad "setci" puse la uscat, zeci de mii de carlige cu plutitori si funii catranite, aranjate pe prajini rezemate in pari, lotci adapostite in adancuri perpendiculare de canal, pescari masivi si barbosi ascutind vârfurile carligelor, pregätind catranul sau carpind ochiurile plaselor.

E un adevarat santier.

Ne strangem pe scaunele in jurul mesei scunde asezata sub un umbrar, adulmecând mirosul ciorbei amestecat cu al mujdeiului de usturoiu pregatit proaspat. Gazda pescueste din ceaunul aburind bucatile de peste, servindu-ni-le intr'un castron comun, de unde foamea noasträ prin intermediul degetelor si gurei le face sa dispara, dupa ce le-am tavalit in mujdeiul parfumat. Nu e prea estetic dar e delicios.

Ciorba e pusa pe masä, sarata, amestecata, apoi cu o cana, plina cu smântânk Dupa, fiecare operatie gazda o gusta cu plescaituri scurte. Linguri de lemn cu scobitura adancä sunt puse in dreptul fiecaruia. Farfurii, ioc ! Cei din echipaj au si pornit atacul ceaunului comun, urmati de gazda si comisar. Imi inving nodul ce se riclica in gat si intru in corul ,sorbitorilor. Nu regxet, cad e o adevarata capodopera culinara.

Pe paturile din "odaia buna" pardositä cu dusumele, ne odihnim trupurile grele. Privirile se plimba pe  icoana din perete, samovarul cu un primus de pe masuta - cele trei obiecte ce nu lipsese nici celui mai sarac lipovean. Vreau sä aprind o tigara, dar cl. Stoica ma opreste. La lipoveni e un sacrilegiu sá fumati, de fata cu,icoana. Anul trecut un vizitator strain era sa provoace un adevärat conflict diplomatic, fumând in "camera buna".

DELEGATUL SPUNE CE-L DOARE

Barca politiei ne poartä, mai departe prin lagunele Deltei.

Ochii ne ustura de luciul apei. Trecem pe langa o lotca cu femei ocupate sà, taie stuf pentru constructii. Au fata complet mascata in calve, ca sä-si pazeasca tenul alb, slav, de furia soarelui. Cum sunt imbracate in salvari de panza, subtire am impresia ca descopar un colt de vechiu Orient. Femeile duc in Delta o viata foarte libera, caci bärbatul e numai Duminica acasa. Si atunci sta mai mult in carciuma.

Iar pasäri si iar muste si ajungem pe inserate in mijlocul unei schele. Deoparte si de alta a canalului se intrevad colibele de lut, despärtite intre ele de mici canaluri, pe care se odihnesc lotcile. Lipoveni blonzi, cu barbi uniforme, trebaluesc la repararea uneltelor. Delegatul ne primeste eu o politete acra Nu-i prea place politia. Ne serveste traditionala ciorba de paste in odae, cáci tantarii au inceput sa misune.

Comisarul Ii promite ca' i va trimite vin si limba lipoveanului se desleagä, plângandu-si necazurile meseriei, intr'o ruseasca täräganata. Pestele e din an in an mai rar si de multe ori nu-l avem nici pentru ciorba. Taxele catre stat si specula cherchanagiilor cartelati, fac ca pestele pe care luam noi 12 lei de kilogram sa-l cumpárati dunmeavoastra cu 40-50 lei.

Uneltele ne costa o avere si trebuese mereu schimbate, ba cä se uzeaza, ba ca furtuna le distruge, ba cä hotii le fura.

Un pescar trebue sà aibà scule de cel pukin 15.000 de lei si se poate ca intr'o singura noapte sa le piarda pe toate, trebuind sa se bage sluga la alii. Viata de pescar e mai putin sigura, ca oricare alta. La noi nu se-prea moare in pat!"

HOTII, LA CARLIGE !

Lopätarii strâng ramele si se intind pe fundul barcii. Vreme sa'i  imitäm cand Volodiuska ne zgaltaie :

- "Hotii la cârlige !" Un fulger lumineaza, o clipä in fata noastra, conturul unei lotci. Trei oameni aplecati in afara trag de franghiile carmacilor. O impuscatura porneste, apoi încä una si inca una.

Culcati in bareca, auzim plescaitul gloantelor in apa ; dupa un rastimp de tacere ridicam capul deasupra barcii si zarim 'in licäririle orizontului lotca, departându-se vertiginos spre furtuna. Lopatarii îsi fac cruce !

PESCUITUL IN MARE

Pe nesimtite cerul se lumineaza, odatà cu marea. Vedem ca prin ceata, fata apei in valurele, minata, de puncte negre ale miilor de plutitori ce sustin funille cârmacilor. Dinspre mal se desprinde o dara neagra, plutitoare, ce se märeste vazand cu ochii.

Vin pescarii !" Desfäcute in linie de tragatori lotcile pescaresti impanzese marea si lucrul incepe. Aplecati peste marginea barcii, pescarii ridicä funia, controlând carligele dela un capät la altul al carmaciului. Ne indreptarn spre doua lotci alaturate, unde vedem pescarii agitandu-se. Cu cangi lungi incearca sà ridice morunul cel gras si voinic care se sbate, invälurind apa.

Dungi de sange päteaza, valurile dar morunul rezista insa. Un efort comun si e rostogolit in barca, unde continua sa, se sbata lovind cu coada scändurile fundului. E un exemplar frumos, trebue sa aibe peste 200 kg.

FRIPIURA DE CALUGAR

Prindem in ambele panze intinse vântul ce bate dinspre larg. Aplecatä spre apa barca aluneca grabita, insemnând marea cu o dâra inspumata.

Norii grosi, insângerati rasaritul de soare, se oglindese in apa invälurita. Alergam ca in vis, purtati de panzele umflate. Malul, misunand de pasari, se aprople vazând cu ochii.

Volodiuska, cu mana pe carma, ne vara cu indemanare in gura canalului, deschisa stramt in fata noastra.Lunecam spre schitul calugarilor lipoveni din inima Deltei. D. Stoica are de facut aci o ancheta :

Unul dintre calugari razbit de mâncarimea râiei, obtinuta din infectia in care traesc aci, s'a varit prin gura stramta, a cuptorului incins pentru Paine. Dupa cateva ore, ceilalti "frati" atrasi de mirosul de carne arsa, l-au gasit atat de vindecat, incat nu-l mai putea mânca nimic... 

Schitul - o constructie mare, un soi de hambar, cu turlele incalecate de caracteristicile crucii lipovenesti,  - apare alb dintre sälcii, inconjurat de cocioabele chiliilor. E un soi de azil pentru batranii lipoveni care nu s'au conformat traditiei pescaresti: sa moara inecati.

Vântul ne poarta spre Valcov, punctul de incheiere al raziei.

Doua, zile in Delta mi-au dat imagini gänduri si pentru o viatá intreaga. 

Eugen Taru

Ilustraţiunea Română, 22 iulie 1936

Vezi si:

https://techirghiol.com/ce-sunt-lipovenii-si-chiliastii

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

216
Techirghiol
15.05.2021 23:05
Actual: 14° C
Viteza vantului: 3,09 m/s